Mogyorós tésztatáskák
Hozzávalók kb. 20 tésztatáskához:
A tésztához:
- 250 g liszt plusz egy kevés a kinyújtáshoz
- 100 ml víz
- só
- 2 ek. olívaolaj
A töltelékhez:
- 150 g alma
- 2 ek. olaj
- 2 ág menta (friss vagy szárított)
- 1⁄2 csomó metélőhagyma (vagy 2 újhagyma)
- só
- szerecsendió
A mogyorós töltelékhez:
- 200 g mogyoró ∙ 800mlvíz
Ízlés szerint:
- zsemlemorzsa
ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL
Elkészítés
- Pirítsuk a mogyorót egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül addig, amíg elkezdjük érezni az illatát. Ezt követően pürésítsük 800 ml vízzel, majd pedig tegyük a masszát egy konyharuhába, csavarjuk meg, és préseljük ki belőle a levet. A mogyoró „tejet” töltsük egy üvegflaskába, és nyugodtan kortyolgassunk belőle. A mogyorótölteléket rakjuk egy edénybe, és tegyük félre.
- A tésztához keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban. Képezzünk egy krátert a közepébe, és ebbe öntsük bele az olajat és a vizet. Keverjük össze egy villával a folyadékot a liszttel. Öntsük egy lisztezett munkafelületre, majd pedig néhány perc alatt gyúrjuk az egészet egy sima tésztává. Adhatunk hozzá szükség szerint még pár csepp vizet vagy egy kevés lisztet. Tegyük a tésztát egy zárható dobozban 30 percre a hűtőszekrénybe.
- Aprítsuk fel a fűszernövényeket, a szárított mentát pedig törjük össze egy mozsárban. Főzzük puhára az almákat, hámozzuk meg, majd egy almanyomóval vagy egy burgonyanyomóval törjük át. Keverjük össze 70 g mogyorótöltelékkel, és ízesítsük a fűszernövényekkel és a szerecsendióval.
- Lapítsunk szét a kezünkkel egy barack nagyságú tésztát a lisztezett felületen, majd az 1-es fokozaton 2-3-szor engedjük át a tésztakészítő gépen. Utána egészen az 5-ös fokozatig nyújtsuk tovább. Helyezzük a kinyújtott tésztát egy lisztezett munkafelületre, és szúrjunk ki belőle egy pohárral köröket.
- Formázzunk a töltelékből dió nagyságú labdácskákat, és tegyük őket a kiszúrt körökre. Nedvesítsük be a körök szélét egy kis vízzel, és nyomjuk össze félhold alakúra. Majd óvatosan nyomjuk ki az oldalán a benne maradt levegőt, és zárjuk le a széleit egy villával.
- Melegítsünk vizet egy lábasban, és főzzük benne a tésztát kb. 4 percen keresztül alacsony lángon. Egy másik edényben hevítsünk némi olajat, majd vegyük ki a tésztatáskákat egy szűrőlapáttal a főzővizükből, és forgassuk meg őket a meleg olajban. Ha úgy tartja kedvünk, szórhatunk rájuk pirított zsemlemorzsát is. Kínáljunk mellé zöld salátát.