Natúrkozmetika házilag
Ha krémet, tusfürdőt, szappant vagy más natúrkozmetikai terméket szeretnénk otthon elkészíteni, csupán néhány alap hozzávalóra lesz szükségünk. Mutatjuk ezeket!
A legegyszerűbb természetes termékek elkészítéséhez csupán a konyháig kell mennünk. Kiváló ajakbalzsamot tudunk készíteni például olívaolajból, mézből és egy kis cukorból. Ha összetettebb projektre vállalkoznánk, akkor sincs szükségünk boszorkánykonyhára, a következő alapanyagok segítségével számos natúrkozmetikai terméket tudunk magunk is előállítani.
HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM?
-
Növényi olajok és vajak
Akár krémekről, testápolókról vagy rúzsokról van szó, a termék nagyon fontos alapja a kiváló minőségű olaj. Az egyik legalapvetőbb ilyen gazdag bőrápoló olajok a jojoba- és a mandulaolaj. A bevásárlókosárba feltétlenül kerüljön egy alap vaj is, amely felhasználható arc- vagy testkrémek elkészítésére. Ideális erre a kakaó- vagy shea vaj.
-
Méhviasz
A méhviasz mindenféle ajakbalzsam vagy kenőcs alapja, nem véletlen, hogy a tizenegy alapvető elem közé tartozik.
Tipp: ha közvetlenül méhésztől tudunk vásárolni méhviaszt, akkor az még környezetbarátabb, és elősegíti a fenntarthatóságot.
-
Etanol
Mivel a természetes kozmetikumok teljesen mentesek a kémiai tartósítószerektől, természetes változatra van szükségünk. A tiszta alkohol vagy az etanol ideális tartósítószer a natúr alapanyagokhoz.
-
Szódabikarbóna
Alumínium és más adalékanyagok nélküli dezodor érdekes alternatívája lehet a szódabikarbóna. A szer antibakteriális hatása miatt megakadályozza az izzadság kialakulását, és semlegesíti a verejték szagait. De légy óvatos! Túl sok ebből az anyagból gyorsan irritálhatja a bőrt.
-
Emulgeáló szerek
Az emulgeáló szerek segítenek abban, hogy a saját készítésű krémek elérjék a hagyományos kozmetikai termékek állagát. Az emulsan (növényi emulgátor) könnyebb krémekhez nyújt segítséget, nehezebb krémekhez pedig cetil-alkoholra vagy cetearil-alkoholra lesz szükségünk.
A következő eszközöket szerezzük még be, ha otthon akarunk natúrkozmetikai termékeket készíteni:
-
Keverőgép
Fontos lépés a különböző alapanyagok alapos összekeverése, ezért egy kézi vagy elektromos turmixgépre biztosan szükségünk lesz.
-
Hőmérő
Egyes termékeknél fontos lehet a megfelelő hőmérséklet. Legyen kéznél egy konyhai hőmérő!
9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT
-
Digitális mérleg
A termékek mérésénél inkább ne bízzunk a kanalas megoldásban, mérjük le rendesen az alapanyagokat és termékeket egy precíziós mérleggel a recept pontos végrehajtása érdekében.
-
Csészék, üvegpálcák és spatulák
Legalább két, különböző méretű hőálló csészét szerezzünk be (kb. 150 ml és 250 ml), valamint egyszerűen fertőtleníthető üvegrudak és néhány spatula is kelleni fog.
-
Üveg edény és szivattyús adagoló
A jól megtisztított régi kozmetikai tárolók újra felhasználhatók. Fontos, hogy teljesen tiszták és zárhatók legyenek, ezért az üvegedények és a pumpás adagolók az ideálisak.
-
pH-mutató
Egyes termékek megkövetelik a pH-érték pontos meghatározását. Ehhez vásárolnunk kell egy jelzőpálcát, amellyel meghatározhatjuk a helyes értéket. Ilyen pH-mutatót a gyógyszertárból tudunk beszerezni.