Noricsipsz shoyu mártogatóssal
A nori szárított tengeri algalap, melyet szívesen használnak makikészítés során is. Mi azonban bevonjuk az egészséges lapokat tésztával, és bedobjuk őket a serpenyőbe.
Hozzávalók négy személyre
- 3 norilap
- 60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 evőkanál nyílgyökérliszt (natúrboltokban kapható)
- csipet só
- 70 ml hideg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
A mártogatóshoz
- 3 evőkanál shoyu szójaszósz
- 5 evőkanál forró víz
- 1-2 evőkanál citromlé
Elkészítés
- A norilapokat először vágjuk négy négyzetre, majd ezeket háromszögekre. A sütéshez az olajat egy közepes serpenyőben hevítsük fel. Ha a fakanál nyelét a forró olajba mártjuk és körülötte kis buborékok keletkeznek, az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet. Eközben a lisztet, a nyílgyökérlisztet és a sót egy kis edényben egy kevés hideg vízzel keverjük el. Palacsintatészta állagot kell kapjunk.
- Most egy nori háromszöget a valamelyest durvább felével mártsuk a tésztába, kicsit csepegtessük le, és tegyük a forró olajba. A norikat lehetőleg vékony tésztaréteg hálózza be, nehogy túl vastag legyen a tésztakéreg. Egyik lapot a másik után mártsuk a tésztába és tegyük az olajba – ügyelve arra, hogy egyszerre ne süssünk túl sokat! Nem szabad egymáshoz érniük a serpenyőben, különben összeragadnak.
- Amikor a csipszek aranybarnára sültek és megkopogtatva őket, tompa hangot hallunk, készen vannak. Vegyük ki őket az olajból és helyezzük konyhai papírtörlőre. Ekkor tegyünk új adagot a serpenyőbe, így folytatva, míg az összes levelet ki nem sütöttük.
- A mártogatós minden hozzávalóját keverjük össze és kínáljuk a csipsz mellé.
Infó: Az algák a kínai orvoslás szerint a víz jegyű élelmiszerek csoportjába tartoznak és nagyon gazdagok ásványi anyagokban. Emelett nem elhanyagolható kiváló tulajdonságuk: fényessé teszik hajunkat.