Omlós kekszek orgona és rózsacukorral
Finom, édes, illatos. Kell ennél több egy tökéletes desszerthez?
Hozzávalók kb 30 kekszhez:
- 200 g vaj
- 175 g tönkölyvagy búzaliszt
- 90 g orgonaés rózsacukor, plusz egy kevés a megszórásához
- 2 tk. vaníliás cukor
Az orgona-rózsa cukorhoz:
- 5 permetezetlen rózsaszirom
- 1 kicsi fürt orgonavirág
- 200 g cukor
Elkészítés
- Az orgona-rózsa cukorhoz csipkedjük le a rózsaszirmokat, és az orgonához hasonlóan terítsük szét őket egy újságpapíron. A rózsaszirmokat a cukorral együtt tegyük egy konyhai mixerbe, és mixeljük a kettőt rózsaszínű cukorrá. Csipkedjük le az orgonavirágocskákat is, és a cukorral rétegezve tegyük őket egy lezárható üvegbe. Fagyasszuk le pár napra, majd pedig szitáljuk ki belőle a virágokat.
- Szitáljuk át a lisztet.Kockázzuk fel a hideg vajat, majd tegyük a liszttel, az orgonacukorral, a rózsacukorral és a vaníliás cukorral együtt egy nagy tálba. Morzsoljuk jól össze az ujjainkkal, s utána gyúrjuk laza, sima tésztává (ne aggódjon: a hűtés hatására szilárdabbá válik). Egy sütőpapírba csomagolva tegyük a tésztát legalább 2 órára hűvös helyre.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből, majd pedig gyúrjuk addig, amíg puhává és selymessé válik. Ezt követően vágjunk két darab kb. 4 cm vastag rudat. A rudakat vágjuk fel kb. 1 cm vastag szeletekre.
- Helyezzük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük őket a középső sínen 10–15 perc alatt aranybarnára.
- Vegyük ki a kekszeket azonnal a sütőből, és hintsük meg rögtön az orgona-rózsa cukorral. (Fontos: ha a sütés előtt szórnánk meg vele, akkor a sütés során elveszítené gyönyörű szép színét.) Hagyjuk a kekszeket kihűlni a tepsin, majd pedig tároljuk légmentes dobozban.