Sült padlizsán fügével, paradicsommal és mozzarellával
A padlizsán és a paradicsom íze kitűnően harmonizál egymással és mindkettő frissítően hat. A kínai orvoslás szerint az étel felmelegítő hatását a sütőben való elkészítési mód adja.
Hozzávalók két személyre
- 1 nagy padlizsán
- 1 fokhagymagerezd
- extra szűz olívaolaj
- 1 csipet só
- 6 kis paradicsom
- 1/2 szál póréhagyma
- 4 evőkanál balzsamecet
- 2 löttyintésnyi agávészirup
- 125 g bivalymozzarella
- 2 nagy füge
- egy kevés só
- fekete bors
Elkészítés
- Melegítse elő a sütőt 230 fokra alsó-felső sütés fokozaton.
- Vágja a fokhagymát vastag szeletekre. Vágja félbe a padlizsánt, átlósan vagdossa be, a bevágásokba tegye a fokhagymaszeleteket. Kenje meg olívaolajjal. Szórja meg sóval és tegye a vágott felével felfelé egy fémtepsire. Süsse a sütőben kb. 30 percig.
- Vágja félbe a paradicsomokat és vékonyan szeletelje fel a póréhagymát. Forrósítson fel 2 evőkanál olívaolajat egy kis serpenyőben, adja hozzá a póréhagymát és a paradicsomot. Közepes lángon kissé pirítsa meg őket kb. 3 percig. Még mielőtt a paradicsom héja leválna, a hagyma pedig megpirulna, vegye le a serpenyőt a lángról.
- Öntse a balzsamecetet egy kis edénybe, keverje el jól az agávésziruppal közepes lángon, majd rövid ideig forralja, amíg a balzsamecet kissé krémes állagú nem lesz.
- Vegye ki az elősütött padlizsánt a sütőből, távolítsa el belőle a fokhagymaszeleteket. Szeletelje fel a mozzarellát, és borítsa be vele mindkét padlizsánfelet. Negyedelje fel a fügét, helyezze a póréval és a paradicsommal együtt a padlizsán tetejére, majd tegye vissza még 7-8 percre a sütőbe, amíg a mozzarella felületén kis buborékok jelennek meg.
- Csepegtessen rá balzsamecetet, szórja meg sóval és borssal.
Tipp: A sütőben készült ételek belülről remekül felmelegítik a szervezetet, és segítenek elérni az ideális testhőmérsékletet.