Pizza Bianca
Aligha létezik olaszosabb ételféleség, mint a pizza. A megfelelő tésztával elkészítve a nyaralás ízeit hozza el nekünk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g pizzatészta
- 100 g rukkola
- 4 ek. olívaolaj
- pár csepp balzsamecet
- 1 csipet Fleur de Sel (sóvirág)
- fekete bors
- 200 g prosciutto (nyers füstölt sonka)
- 4 db burrata (olasz friss sajt, 800 g)
A pizzatésztához
- 300 g langyos víz
- 500 g búzaliszt
- 25 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 tk. Fleur de Sel (sóvirág)
Elkészítés:
- Először készítsük el a pizzatésztát: keverjük össze egy tálban a vizet és a lisztet. Adjuk a tésztához az élesztőt, a cukrot és a sót, majd 10 percig kézzel vagy robotgép segítségével dagasszuk. Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le folpackkal és 1-2 órát kelesszük. Ha kész, osszuk 4 egyenlő részre, formáljunk belőlük 4 golyót, majd konyharuhával lefedve kelesszük még további 45 percig.
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A pizzatésztát nyújtófával nyújtsuk jó vékonyra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A pizzát feltét nélkül süssük 8–15 percig, amíg a széle szép barna színt kap.
- Egy tálban marinírozzuk egy kicsit a rukkolát az olívaolaj, a balzsamecet, a só és a bors keverékében.
- A forró pizzán rögtön sütés után oszlassuk el a prosciuttót, a burratát és a rukkolát, majd pár csepp marináddal öntözzük meg.
A szerző tippje: Minél tovább kelesztjük a tésztát, annál finomabb lesz az íze. A legfontosabb: a lehető legmagasabb hőmérsékletre melegítsük elő a sütőt, és ezen a hőfokon is süssük a pizzát.