Quinoa saláta chiamagos-citromos dresszinggel
A pszeudogabona találkozása egy superfooddal és egy citrusgyümölccsel. Quinoa, a chiamagok és citromlé – ez a fogás mindent egyesít, amit egy klasszikus nyári salátának egyesítenie kell. És ezzel még a kínai orvoslás is egyetért.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 190 g quinoa
- 65 g tökmag
- 45 g vörös áfonya
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. chiamag
- 3 ek. olívaolaj
- 300 g mángold
- 1 körte
- 1 póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 salottahagyma
- 1 gránátalma
- 1 tk. mustár
- só
Elkészítés:
- Tegyük fel a quinoát két és félszeres mennyiségű vízzel egy edényben főni, sózzuk meg kicsit, forraljuk fel és főzzük 15 percig közepes lángon. Hagyjuk további 10 percet duzzadni a szemeket.
- Pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk finomra, majd a salottahagymát is kockázzuk fel. Egy serpenyőben a mángolddal együtt pirítsuk őket rövid ideig. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot. A körtét és a póréhagymát szeleteljük fel.
- A dresszinghez a citromlevet, az olívaolajat, a sót, a borsot és a mustárt keverjük össze, adjuk hozzá a chiamagokat, és hagyjuk őket kicsit az öntetben megduzzadni.
- A zöldségeket és a tökmagot keverjük össze a quinoával és a chiamagos-citromos dresszinggel, majd tálaljuk az ételt pár gránátalmamaggal meghintve.
Tudjon meg többet a hozzávalókról!
Körte
Az alma kistestvére – ugyancsak a rózsafélék családjába tartozó magvas gyümölcs – hasonló jó tulajdonságokkal bír, mint kerekded rokona: rost-, és vitamindús, de főként kimagasló ásványianyag-tartalma teszi igazán értékessé. A késő nyári gyümölcs ugyanis kalciumban és káliumban is igen gazdag. Ügyeljünk arra, hogy a körte könnyen megnyomódik, és lehetőleg hűvös helyen tároljuk, mert hamar túlérik.
Vörös áfonya
Sokáig méltatlanul mellőzték, de egészségre gyakorolt hatása miatt végül mégis a gyümölcsös tányérra tudta verekedni magát. Magas antioxidáns-, és másodlagos növényi anyag tartalmának köszönhetően az áfonyával rokonságban álló kis piros bogyók igazi szupergyümölcsök. Tipp: hólyaghurut kezelésére is alkalmazzák.
Gránátalma
A gránátalma magjai gyümölcsösen savanykásak. Hogy friss ízüket – főleg salátákban – élvezni tudjuk, először ki kell szabadítanunk őket: a gyümölcs csúcsát a korona alatt vágjuk le, majd a héját fentről lefelé vágjuk be úgy, mintha negyedelnénk a gyümölcsöt. Majd válasszuk szét a gyümölcsöt a vágások mentén – a legjobb egy tál vízben, mert kispirccelhet az erős színű leve –, és így könnyen kiszedegethetjük magjait.