Sárgarépa-bolognai
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g sárgarépa
- 1 hagyma
- 1 darab (kb. 100 grammos) zellergumó
- 100 g mandula
- 2 ek. olívaolaj
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
- 500 ml zöldségalaplé
- 1 babérlevél
- 1 tk. szárított oregánó
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csomag (500 g) spagetti
- 1 ek. ecet
- 1-2 ek. élesztőpehely (annak, aki szereti)
- reszelt parmezán (annak, aki szereti)
Konyhai eszközök:
zöldséghámozó, nagy és kicsi kés, vágódeszka, konyhai mérleg, aprítógép, 2 nagy edény, fakanál, nagy szűrő
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a répákat a hámozóval, és vágjuk le mindkét végüket. A kis késsel pucoljuk meg a hagymát. A zeller héját vágjuk le a vágódeszkán a nagy késsel. Ezt a legjobb, ha felülről lefelé vágjuk le.
- A sárgarépát és zellert vágjuk a nagy késsel körülbelül dió nagyságú darabokra. A hagymát a kis késsel vágjuk a lehető legapróbbra.
- Az elektromos aprítóval aprítsuk össze a répa- és zellerdarabokat, valamint mandulát.
- Hevítsünk olajat egy edényben. Ebben pirítsuk meg erős tűzön a hagymát kb. 2 perc alatt. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, és pirítsuk őket 5 percig állandó keverés mellett. Nyomjuk bele a paradicsompürét, és pirítsuk a többi hozzávalóval együtt további 3 percig.
- Öntsük hozzá a dobozos paradicsomot és a zöldségalaplevet. Vigyázat, ez fröcskölhet! Azonnal adjuk hozzá a babérlevelet, az oregánót, a sót és a borsot is. Keverjük jól össze, és tegyünk azonnal fedőt rá. A szószt hagyjuk 10 percig rotyogni. Közben keverjük meg néha, nehogy odaégjen.
- Eközben töltsük meg a másik edényt vízzel, és szórjunk bele sót. Forraljuk fel a vizet. Tegyük bele a spagettit, és főzzük a csomagoláson leírtak szerint „al dente”-re (azaz roppanósra). Öntsük a készre főtt spagettit egy szűrőbe.
- Öntsük a répaszószba az ecetet, és aki szereti, élesztőpelyhet is keverhet bele. Tálaljuk a spagettivel. Ízlés szerint megszórhatjuk még reszelt parmezánnal.