Sült csirke édesköménnyel
Könnyű csirkeétel édesköménnyel, melynek elkészítése kevés időt és munkát igényel.
Elkészítési idő: 15 perc plusz 1 óra pácolási idő és 45 perc sütési idő
Hozzávalók:
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 5 ek. extraszűz olívaolaj
- 100 ml narancslé
- 50 g Kalamata olívabogyó mag nélkül
- 4 csirkecomb, egyenként 250 gramm
- 2 édeskömény (gumó)
- 12 kicsi salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros chilipaprika
- 4 ág kakukkfű
- 4 cl keserű narancslikőr (ízlés szerint)
- 2 tk. dijoni mustár
- ½ tk. édesköménymag, mozsárban enyhén megtörve (ízlés szerint)
- Só, bors frissen őrölve
Elkészítés 4 főre:
- Mossa meg a csirkecombokat hideg vízzel, és itassa le róluk a vizet konyhai papírtörlővel. Mossa meg az édesköményt, vágja hosszában négy részbe, és távolítsa el a kemény torzsáját. A zöldjét vágja le és tegye félre. Hámozza meg a salottahagymákat és a fokhagymákat, majd vágja őket félbe. Mossa meg a chilipaprikát, távolítsa el a magjait, és vágja fel apró kockákra. Mossa meg a kakukkfüvet, és rázza le róla a vizet.
- A combokat bőrös oldalukkal lefelé tegye egy nagy sütőtálba, és az eddig előkészített hozzávalókat – az olívabogyó kivételével- oszlassa el mellettük a tálban. Keverje össze az olívaolajat, a narancslevet, esetleg a likőrt, a mustárt, a narancshéjat és az édesköménymagot. Ízesítse sóval, borssal. Öntse a páclevet a húsra, és fedje le fóliával. Hagyja a húst 1 órán keresztül szobahőmérsékleten állni.
- Melegítse elő a sütőt 200 fokra alul-felül sütéssel. Tegye a sütőtálat fólia nélkül a forró sütőbe, és süsse benne a csirkecombokat 20 percig. Vegye ki a formát a sütőből, fordítsa meg a combokat, és a bőrös felükkel felfelé süsse őket további 25 percig, amíg a hús teljesen átsül, és a bőre szépen megpirul. Időközben vágja finomra az édeskömény zöldjét.
- Szórja meg a csirkecombokat az édeskömény zöldjével, és tálalja az ételt a sütőformában.
Tipp: Ha még intenzívebb narancs ízre vágyik, sütés előtt tehet egy felszeletelt bio narancsot is a csirkecombok közé.