Sütőben sült süllő cukkinitésztával, áfonyával és spárgával
A tápanyagbevitel különösen fontos a téli időszakban. Éppen ezért próbáljon meg annyi superfoodot az ételeibe csempészni, amennyit csak tud – íme egy szuper példa rá!
Hozzávalók 2 főre (22-24 cm-es sütőtálban)
- 2 cukkini
- 4 szál zöld spárga
- 3 ek. olívaolaj és egy kevés a forma kikenéséhez
- 100 g (fagyasztott) áfonya
- 100 g szójabab
- só
- bors
- 2 süllőfilé
- 1 tk. vaj
- 2 kezeletlen citrom
- 1/2 csokor kapor
- 1/2 csokor menta
- 2 ek. pisztácia
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra légkeveréssel (200 °C fokra alul-felül sütéssel). A cukkini végeit vágjuk le, majd spirál- vagy zsülienvágóval szeljünk vékony csíkokat.
2. Egy sütőformát kenjünk ki kevés olajjal, és a „cukkinitésztát” egyenletesen oszlassuk el benne. Mossuk meg a spárgát, és vágjuk le a fás szárát, illetve a harmadát hámozzuk meg zöldséghámozóval. 1 ek. olajat hevítsünk fel egy serpenyőben. A spárgát minden oldalán pirítsuk meg benne 4-5 perc alatt, és fektessük őket a cukkinicsíkokra. Mossuk meg az áfonyát, és a szójababbal együtt szórjuk a tésztára. Csepegtessünk rá 2 ek. olajat, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a sütőformát előmelegített sütőbe, és pároljuk a zöldségeket 10-15 percig.
3. Amíg a zöldségek párolódnak, a süllőfiléket fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk őket, helyezzünk rájuk vajdarabkákat, és csepegtessünk rájuk 1 ek. olajat. A citromokat vágjuk szeletekre, és tegyük őket a halakra. Előmelegített sütőben 17-20 percig pároljuk.
4. Ez idő alatt mossuk meg a kaprot, rázzuk le róla a vizet, és aprítsuk finomra. A mentaleveleket és a pisztáciát ugyancsak vágjuk finomra.
5. A zöldségeket és a halat vegyük ki a sütőből, szedjük őket tányérra, és a mentával, kaporral, finomra vágott pisztáciával díszítve tálaljuk.
Hangoljuk az ízeket a tavaszra. Tegyünk bele spárgát, vagy a szupergyümölcsnek számító áfonyát, amely akár fagyasztva is felhasználható.