Sütőtökkrémleves
Kevés más zöldség képviseli jobban az őszt, mint a sütőtök. A legtöbben már régóta tudják, hogy nemcsak dekoratív, hanem finom is. Ezekkel a tippekkel és tényekkel a többieket is meggyőzzük most.
Hokkaido tök, pézsmatök vagy spagettitök (igen, valóban van ilyen is) – amilyen változatosak a tökcsalád alakjai és nevei, olyan sokféle módon használhatjuk fel őket. “Sokféleképpen feldolgozható, levesekhez és pörköltekhez is alkalmas, de édes ételekhez is illik” – mondja Verena Lang ételblogger kedvenc zöldségéről, a tökről, amely egy igazi szuperétel. A www.aboutverena.com blogján nagymamájával rendszeresen közzéteszik a saját kertjükben növekvő terményekre alapozva hagyományos gyümölcs- és zöldségreceptjeiket.
A tököt elsősorban levesként, melegítő lélekételként készíthetjük el, amely igazi őszi hangulatot kölcsönöz és mikrotápanyagokkal lát el bennünket. Szerinted a tök leves unalmas? Akkor nézd meg az Verena tippjeit, hogyan lehet a sütőtököt úgy felhasználni, hogy (majdnem) mindenki megkóstolja.
TONHALSTEAK ZÖLDSÉGEKKEL
TÖBB, MINT TÖKLEVES: 3 OK, AMIÉRT A TÖK IGAZI SZUPERÉTEL
Fitten tart és méregtelenítő hatású
A sütőtök húsának (és a Hokkaido tök bőrének) narancssárga színt adó béta-karotin és a benne lévő kovasav jótékony hatással lehet a kötőszövetre, a bőrre, a hajra és a körmökre. Az A-vitamin a látásunknak is jót tesz, továbbá a vese és a hólyag örül a magas káliumtartalomnak (100 gramm sütőtök körülbelül 300 milligrammot tartalmaz).
A maradék is felhasználható
A receptek többsége a sütőtök rostja körül forog. A Hokkaidót leszámítva általában nincs haszna a héjnak. Verena Lang ételblogger semmit sem dob el. Tippjei kitérnek arra is, hogyan lehet a tökmaradványokat úgy felhasználni, hogy mindenki finomnak találja: „Mindig megtartom a héját, más zöldségekkel kiegészítem. és alaplevet csinálok belőle. Ha marad valami a tök belsejéből is, szószt készítek, amit kardamommal és fahéjjal ízesítek, és görög joghurtot adok hozzá.”
A sütőtöknek sós és egyben édes íze van
Hűvösebb napokon a melegítő, krémes tökleves igazi csemege. Akár sós, akár édes, a finom tök aroma lehetővé teszi számunkra a kísérletezést. Nem rajongsz a klasszikus töklevesért? Burgonya helyett sárgarépával, narancslével és kókusztejjel finomítva a leves azonnal gyümölcsös ízt kap, és a jellegzetes tökíz a háttérbe szorul. Verena Lang ételblogger az édes és sós keverékét használja receptjében, és töklevest körtével finomítja.
Recept: körte- és tökleves paradicsomos kekszecskékkel
Hozzávalók 2 fő részére:
- 2 kis körte
- 500 g zöld Hokkaido vagy pézsmatök
- 1 kis burgonya
- 1 nagy hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 650 ml dmBio zöldségleves
- 100 ml krém fraîche vagy tejszín
- dmBio extra szűz olívaolaj
- 2 szár friss petrezselyem
- tengeri só (nem jódozott)
- dmBio fekete bors
RÉPATORTÁCSKÁK
Elkészítés:
- A leveshez a tököt kissé vastagabb szeletekre vágjuk, a körtét kettévágjuk, és a sütőben sóval és borssal megsütjük jó 20 percen keresztül.
- Ezután távolítsuk el a körte csumáját. Vágjuk a hagymát és a fokhagymagerezdet apró darabokra, és rövid ideig pároljuk meg kevés olívaolajon. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockákra. Adjuk a hagymához a tököt (héjastól), a burgonyát és a körtét. Öntsük a tetejére a zöldségalaplevet, és pároljuk kb. 15 percig.
- Válasszuk le a petrezselyem levelét a száráról, adjuk hozzá a krém fraîche-sel együtt a leveshez, és pürésítsük.
- Fűszerezzük sóval, borssal és melegen tálaljuk.