Szilvás-rozmaringos sütemény
A sütemény, amelyben a rozmaring találkozik a szilvával. Csak egy kérdés marad: Kaphatok még egy szeletet a sütiből? A (frissen felengedett) szilva a késő nyarat idézi fel, és épp ezért kétszer olyan jóízűnek érezzük.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
1 sütemény hozzávalói:
- 250 g tönkölybúzaliszt
- 2 teáskanál borkő sütőpor
- 2 evőkanál rozmaring
- 1 teáskanál só
- 1 biocitrom
- 120 ml juharszirup
- 80 g kókuszolaj és még egy kevés a forma kizsírozásához
- 4 evőkanál almapüré
- 500 g szilva
- 2 evőkanál juharszirup a bekenéshez
8 EGÉSZSÉGES NASI ESTE 8 UTÁNRA
Elkészítés:
- Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Vágja apróra a rozmaringot. Reszelje le a citrom héját. Olvassza fel a kókuszolajat.
- Keverje össze egy nagy keverőtálban a lisztet, a borkő sütőport, a rozmaringot, a sót és a reszelt citromhéjat. Egy másik tálban egyneműsítse a juharszirupot, a kókuszolajat és az almapürét, majd adja a lisztes keverékhez. Zsírozzon ki egy sütőformát, és töltse bele a tésztát.
- Mossa meg a szilvákat, magozza ki őket és hosszában szeletelje fel mindet. (mérettől függően 4-8 szeletre). A szilvadarabokat körkörös formában, kívülről befelé haladva ossza el a tésztán. Öntsön 1 evőkanál juharszirupot egy kis edénybe és kenje be vele a szilvákat.
- Süsse a süteményt 40-45 perc alatt készre. Közben figyelje, mennyire barnul meg a teteje, és ha szükséges, takarja le alufóliával a sütési idő lejártáig.
- Vegye ki a süteményt a sütőből, és a szilvákat kenje le még egyszer 1 evőkanál juharsziruppal. Hagyja kihűlni.
Tipp: A szilvának nagy előnye, hogy remekül fagyasztható, ezért télen is igazán finom sütemény készíthető belőle. Ha túl sokat engedtünk fel, a maradékból egy csodás fahéjas szilvapürét is csinálhatunk.