Vargányatorta
A tábortűz és a grillezett étel illata: élje át a tűzön sütés ősi szenvedélyét.
Grillezési mód: holland lábas (kb. 30 cm átmérőjű)
Hozzávalók 4–6 személyre:
- 2 fej hagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 500 g vargányagomba
- 2 ek. olvasztott vaj
- só
- bors
- szerecsendió
- 4 tojás
- 200 g mascarpone
- 100 g reszelt parmezán
- 100 g bazsalikom
Elkészítés:
- Szeleteljük fel a hagymákat, a fokhagymát pedig vágjuk vékony lapokra. Tisztítsuk meg a gombát, mossuk meg, és szeljük fel nagyobb darabokra.
- Pirítsuk meg egy öntöttvas serpenyőben a hagymát, valamint a fokhagymalapocskákat az olvasztott vajon, adjuk hozzá a vargányát, majd rövid ideig pirítsuk őket együtt. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, és tegyük félre.
- Alaposan keverjü kössze a tojásokat a mascarponéval, illetve a parmezánnal. Vágjuk durvára a bazsalikomleveleket, majd pedig mindent keverjünk össze a vargánya-hagyma-fokhagyma keverékkel.
- A holland edény alját béleljük ki sütőpapírral, majd oszlassuk el rajta egyenletesen a masszát. Tegyük rá a tetejét. Helyezzük a főzőedényt izzó faszénbrikettekre (alulra max. 7, a tetejére további 20 kerüljön). Süssük 45 percig lefedve.
- A tortát óvatosan borítsuk ki egy kőlapra, húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Végül pedig vágjuk fel nagy tortaszeletekre.