Kókuszos polentatorta
Egy klasszikus értelemben vett tortából nincs sok benne. Máz helyett a teteje is csupasz. De ettől lesz ez a kókuszos polentorta ennyire szemrevaló.
Elkészítési idő: 25 perc plusz 4-5 óra hűtés
Hozzávalók 12 szelethez:
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 8 szem szárított datolya
- 40 g kókuszolaj
- 100 g őrölt mandula
- 60 g fagyasztott áfonya
A felső réteghez:
- 25 g étkezési keményítő
- 350 ml mandulatej, natúr
- 350 ml kókusztej
- 65 g polenta-kukoricadara
- 1/2 tk. vanília
A tetejére:
- 300 g vegyes bogyós gyümölcs (vagy szezonális gyümölcs)
- porcukor
- ízlés szerint kókuszcsipsz
CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSÖK
Elkészítés
- Béleljük ki a sütőforma alját sütőpapírral. Őröljük finomra a zabpelyhet, vágjuk apróra a datolyát, olvasszuk meg a kókuszolajat. Pürésítsük a datolyát egy mixerben, adjuk hozzá a zabpelyhet, a mandulát, az olvasztott kókuszolajat, és 2-3 perc alatt mixeljük egynemű masszává az összetevőket. Öntsük a keveréket egy (18 cm átmérőjű) sütőformába, és nyomkodjuk jól bele. Oszlassuk el rajta az áfonyaszemeket, és tegyük hideg helyre.
- A felső réteghez keverjük el az étkezési keményítőt 3 ek. mandulatejjel. A maradék mandulatejet öntsük a kókusztejjel együtt egy kis edénybe, és tegyük fel főni. Figyelem: mielőtt a folyadék elérné a forráspontot, adjuk hozzá a mandulatejes keményítőt, és egy habverővel állandó kevergetés mellett forraljuk fel: kevergessük addig, amíg a massza érezhetően sűrűbbé válik. Szórjuk bele a kukoricakeményítőt, és főzzük tovább alacsony lángon, amíg a krém még jobban besűrűsödik.
- Keverjük bele a vaníliát, és öntsük a masszát a tortaformában lévő alapra. Hagyjuk egy kissé kihűlni, majd tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe.
- A díszítéshez mossuk meg a gyümölcsöket, és hámozzuk meg őket. Oszlassuk el a tortánkon, majd szórjuk meg porcukorral, és díszítsük kókuszcsipsszel.