Vöröscékla-leves tormakrémmel
Aki karácsonykor böjtöl, a hagyomány szerint levest eszik. Mindenki más asztalára is kerül leves ilyenkor, ott viszont az ünnepi menü részeként. Így vagy úgy: mi ezt ajánljuk Önnek.
Mivel az ünnepi készülődés idején sokan szigorú böjtöt tartanak, és ezért kerülik a húsos ételeket, sok országban a december 24-i menü fontos eleme a leves. Lengyelországban jellemzően a vegetáriánus céklalevest fogyasztják ilyenkor, ami különösen jól telít. Magyarországon a leveses tálba inkább halból készült étel kerül – természetesen sok paprikával fűszerezve.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma
- 1 burgonya
- 800 ml forró zöldségleves
- 500 g előfőzött vöröscékla (vákuumcsomagolt)
- 200 g szójakrém
- 6 teáskanál asztali torma (üveges)
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
A krutonhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér
RECEPT – HUMUSZ KÉTSZER
Elkészítés:
- Hámozza meg és kockázza fel a hagymát és a burgonyát. Egy nagy edényben forrósítsa fel az olívaolajat és süsse a hagymát és a burgonyát 2 percig. Öntse fel a zöldséglevessel és közepes lángon 20 percig gyöngyözve forralja.
- Kockázza fel a céklát, adja a leveshez és főzze 5 percet. Keverje össze a szójakrémet és az asztali tormát, a felét keverje a leveshez. A másik felét tegye félre.
- Pürésítse a levest botmixerrel vagy konyhai robotgépben. Ízesítse sóval, frissen őrölt fekete borssal és balzsamecettel.
- A krutonhoz forrósítsa fel az olajat egy serpenyőben. Vágja apró kockákra a teljes kiőrlésű rozskenyeret és pirítsa minden oldalát ropogósra.
- Tálalja a levest mélytányérokban. Egy kanállal simítsa a maradék szójakrémes-tormás keveréket kör alakban a tetejére, s szórjon rá krutont és petrezselymet.
Kedves gesztus: Lengyelországban eggyel több terítéket tesznek az asztalra, mint ahányan körbeülik, így gondolnak a váratlan vendégre.