Active Beauty
A világ legfinomabb húsvéti kalácsa – tippek és alternatívák
Szöveg:
olvasási idő: min
Otthoni sütés

A világ legfinomabb húsvéti kalácsa – tippek és alternatívák

Vajjal, lekvárral és mézzel megkenve a foszlós kalács méltán a húsvétvasárnapi uzsonnaasztal sztárja. Mindegy, hogy búzalisztből vagy gluténmenteslisztből készül – a puha, édes kalács megkoronázza az ünnepi menüt.

Mi köze van a kalácsnak a húsvéthoz?

Már a középkorban is került húsvéti kenyér az ünnepi asztalra, ami egy áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. Később a kenyér helyett egyre több helyen édes kelt tésztát készítettek az ünnepre, így ma már a kalács jelképezi a 40 napos böjti időszak végét.

Gluténmentes változat

Manapság egyre többen fektetnek hangsúlyt a tudatos táplálkozásra, és próbálják sütésnél a kötőanyagként funkcionáló glutén fehérjét egyéb alternatívákkal kiváltani. Ezt a húsvéti kalács készítésénél is megtehetjük. Mivel mind friss, mind a szárított élesztő gluténmentes, erről a hozzávalóról nem szükséges lemondanunk. A lisztek között pedig manapság már rengeteg gluténmentes verziót találunk: a zabpehelyliszt, a csicseriborsóliszt vagy a hajdinaliszt is kiválóan alkalmas húsvéti kalács készítésére.

A gluténmentes húsvéti kalács receptje:

Szükséges hozzá:
  • 60 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kocka friss vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk. szentjánoskenyérmagliszt
  • 350 g gluténmentes liszt (pl. teljes kiőrlésű hajdinaliszt)
  • 180 ml langyos tej
  • 3 ek. tejszín a megkenéshez
  • 1 csipet só
  • 80 g cukor

És így készül:
  1. Oldd fel az élesztőt egy kevés langyos vízben. Öntsd a lisztet egy tálba, majd készíts a kezeddel a közepébe egy mélyedést. Ebbe öntsd bele a feloldott élesztőt, és szórj rá egy csipet cukrot. Rövid ideig kevergesd az ujjaiddal, szórj rá némi lisztet és pihentesd 10 percig meleg helyen.
  2. Add hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd legalább 5 percig, amíg az egész össze nem áll egy szép tésztává. Ezt követően takard le a tésztát egy konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán keresztül.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítva gyúrd át még egyszer, majd oszd három részre. A darabokból sodorj rudakat, és fonj belőlük kalácsot. Ezt követően pihentesd a tésztát további 35 percig.
  4. Sütés előtt keverj össze tojássárgáját tejszínnel, és kend meg vele a kalácsot.
  5. Fektesd a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 190 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.

Tipp:

A gluténmentes sütésnél fontos:
  • a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek
  • tartsuk be a pihentetési időket
  • a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze egymással.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.