Active Beauty
Kenyérsütés kovásszal – egyszerű és finom!
Szöveg:
olvasási idő: min
Házi kenyér

Kenyérsütés kovásszal – egyszerű és finom!

Az utóbbi időben az édes banánkenyér mellett a kovászos kenyérsütés is sokak hobbijává vált. Sokan mégis félnek belevágni, mert úgy gondolják, hogy csak sütőprofik képesek kovászos kenyeret sütni.

4 ok, amiért olyan szuper a kovászos kenyér

Kovásszal sütni egyáltalán nem is akkora ördöngösség. Az egyetlen, amire a fermentált, vízből és lisztből álló tésztán és a szokásos kenyérhozzávalókon kívül szükség van, az az a közepesen sok idő, amire a kovásznak az éréshez van szüksége.

1. A sokoldalú íz

A jó kenyér legfontosabb ismertetőjegyei a kellemes aroma és a könnyű, levegős szerkezet. Már a kovász készítése közben is rengeteg aroma keletkezik. Sütés közben pedig még a cukorrá bomlott szénhidrátok is karamellizálódnak, ami által még intenzívebbé válnak az ízek. Az enyhén savanykás íz pedig a kovászban végbemenő ecet- és tejsavas erjedési folyamat eredménye.

2. A kovász könnyebben emészthetővé teszi a kenyeret

A kovászban és a beleinkben sok a közös: baktériumok és élesztőgombák milliói találhatók bennük. Fontos szerepük van az emésztésben, a kovász részeként pedig könnyebben emészthetővé teszik a belőle készült kenyeret. Kovász hozzáadása nélkül morzsalékos, száraz és nehéz rozskenyeret lehet csak sütni. A kovász természetes úton bont le minden olyan anyagot, amivel az emésztőrendszerünknek meggyűlne a baja. Win-win szituációnak hangzik? Az is!

3. A kovász tovább eltarthatóvá teszi a kenyeret

A kovászban lévő savak megakadályozzák a hőrezisztens baktériumok okozta kenyérbetegségek kialakulását, és csökkentik a penészedés esélyét is. A kovászos kenyér tehát a savbaktériumoknak köszönhetően sokáig friss marad. A szakértők agyagedényben tanácsolják tárolni, ami magába szívja a nedvességet, és amiben keringeni tud a levegő.

4. Teljes kiőrlésű rozsliszt és kovász – egy egészséges kombináció

A rozs egy ősi gabonafajta, és már régóta készítenek et belőle. A teljes kiőrlésű rozsliszt magas héjtartalmának köszönhetően gazdag ásványi anyagokban és rostokban. Ez utóbbiak támogatják a jó emésztést, míg az ásványi anyagok a csontjainkat és az agyunkat erősítik, valamint a javítják. A rozs és a kovász azért alkotnak szuper párost, mert a kovász az egészséges rozslisztből készült kenyeret könnyebben emészthetővé teszi. Mivel ma már javarészt jó minőségű lisztek vannak forgalomban, nem kötelező kombinálni őket egymással, így viszont garantáltan finom kenyér lesz a munkánk gyümölcse.

Recept hobbi kenyérsütőknek: Kovászos rozskenyér


Aki szereti a jó parasztkenyeret, az ezt a kenyeret is imádni fogja:

Kell hozzá:
  • 10 g rozskovász
  • 645 ml víz
  • 1 ek. só
  • 795 g teljes kiőrlésű rozsliszt és egy kevés a gyúráshoz
  • 1 öntöttvas lábas fedővel
  • 1 kerek kelesztőkosár

És így készül:
  1. Keverj a rozskovászhoz 45 ml langyos vizet és 45 g lisztet, jól keverd össze őket, és hagyd állni a keveréket egy csavaros tetejű üvegben szobahőmérsékleten 12 órán keresztül (egy éjszakán át).
  2. Tölts 600 ml langyos vizet egy tálba, oldd fel benne a sót, és add hozzá a teljes kiőrlésű rozslisztet. Kanalazd a kovászt a lisztre, és dolgozd össze az egészet a kezeiddel. Ragadós, homogén tésztát kell kapnod. Fedd le a tálat egy fedővel vagy egy nagy műanyagzacskóval, és pihentesd a tésztát szobahőmérsékleten jó 30 percet.
  3. Tedd a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, és gyúrd kerekre. Ehhez a tészta széleit az óra járásával megegyező irányba haladva dolgozd maga alá úgy, hogy az lehetőleg ne ragadjon rá nagyon a kezeidre. A tésztát hajtással lefelé tedd egy kilisztezett, kerek kelesztő kosárba (tehát a szép, homogén rész legyen felül, az aláhajtott részek pedig alul). Takard le egy nagy fagyasztó zacskóval (esetleg egy tiszta konyharuhával), és keleszd 2 órát szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a tésztának legalább kétszeresére kell dagadnia.
  4. Borítsd a tésztát egy darab sütőpapírra úgy, hogy az összecsípett fele újra felülre kerüljön. A sütőpapírral együtt emeld át egy forró öntöttvas edénybe, tedd rá az edény tetejét, és azonnal helyezd előmelegített sütőbe, és süsd 250 fokon (alsó-felső sütés funkción, légkeverés nem javasolt) 10-15 percig. Ekkor vedd le a tetejét, hogy a vízgőz el tudjon párologni belőle, majd pedig 220 fokon süsd további 45-50 percig. Ezt követően hagyd egy süteményes rácson kihűlni.

Tipp:


Egy kizárólag teljes kiőrlésű rozslisztből, kovászból és sóból készült kenyér elkészítése meglehetősen munka, és időigényes feladat, ráadásul a siker sem garantált. Aki nem biztos benne, hogy a saját kovásza elég erős már a sütéshez, az adhat hozzá egy kis élesztőt is.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.