Lekvárfőzés: Három tipp az egészséges élvezetekhez
Mindegy, hogy kenyérre, zabkására vagy palacsintába kanalazzuk: minden ínyencnek és gyümölcsimádónak érdemes befőznie a szezonális gyümölcsökből. És mi a legjobb benne? Természetes alapanyagokból, cukormentesen és fenntartható módon is készülhetnek ezek a finomságok.
Állni a létrán, szedni a szilvát, és be is kapni egyet-egyet közülük: a képről egy eldorádói nyári nap jut eszünkbe. A szilvaszedés sokunknak kedves gyerekkori emléke, amikor is sorra töltöttük meg érett gyümölccsel a vödreinket. Szinte mindegyik reggeliző asztalon ott van a lekvár, és a konyhatündérek receptgyűjteményéből sem hiányozhat. Mielőtt felkötnéd a kötényt, lenne még három befőzési tippünk számodra!
Három tipp a természetes alapanyagokból álló lekvár befőzéséhez
1. Érett gyümölcs a helyi termelőktől
A lekvárt a legjobb teljesen érett gyümölcsből főzni, mert ezek tartalmazzák a legtöbb természetes gyümölcscukrot, és ezért kevesebb plusz édesítést igényelnek. Szívmelengető érzés a szomszéd faluban szedett gyümölcsből dolgozni, ráadásul mindenképpen fenntarthatóbb, mintha szupermarketben vásárolt, importált gyümölcsöt vásárolnánk alapanyagnak.2. Steril kicsi-közepes üvegek
A zselésítőcukormentes lekvár elkészítésénél fontos, hogy a lekvár teljesen steril üvegekbe kerüljön. Miért? azért, hogy a kibontott szilvalekvárunk a hűtőben akár egy hétig is eltartható legyen. A kicsi-közepes üvegek ideálisak a szingli-háztartásokban. Bontatlanul, sötét polcon tárolva pedig akár három hónapig is elállnak.3. Zselésítőcukor alternatívák
Méz (nem vegán), kókuszvirág, nyírfacukor, agave, rizs- vagy datolyaszirup – ezek mind kiválóan alkalmasak a saját lekvárunk édesítésére. A besűrítéshez használj egyszerűen chia magokat vagy agar-agar port.Egy szilvalekvár recept, amit érdemes kipróbálnod:
Hozzávalók (két közepes méretű befőttesüveghez):- 500 g érett szilva
- 1 kis darab friss gyömbér
- fél citrom leve
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 ek. datolya őrlemény
- 1 tk. agar agar (körülbelüli irányérték: 500 gramm gyümölcshöz 1 tk. agar agar)
Elkészítés:
Sterilizáljuk az üvegeket: Ehhez tegyük őket 5 percre forrásban lévő vízbe, majd egy tiszta konyharuhán szárítsuk meg.
Készítsük elő a gyümölcsöket: Mossuk meg a friss szilvákat, vágjuk félbe, magozzuk ki, tegyük egy edénybe, és rakjuk fel főni őket.
Hámozzuk meg a friss gyömbért, vágjuk apró kockákra, és adjuk a gyümölcshöz, majd 30 percig főzzük az egészet alacsony lángon.
Fűszerezés és turmixolás: adjuk a gyümölcshöz a datolya örleményt, a fahéjat, a citromot, és egy botmixerrel turmixoljuk az egészet nem túl homogén masszává.
Sűrítés: Keverjük az agar agart a lekvárba (kihűlés közben sűríti be a lekvárt).
Kiadagolás: Még forrón töltsük üvegekbe a lekvárt, majd zárjuk le a steril üvegeket, és egy konyharuhával fedjük le őket.
Hagyjuk kihűlni, tegyük a megfelelő helyre, vagy azonnal együk meg. A kész lekvárt tároljuk hűvös, sötét helyen, felbontás után pedig a hűtőszekrényben.