Active Beauty
Lekvárfőzés: Három tipp az egészséges élvezetekhez
Szöveg:
olvasási idő: min
Érnek a gyümölcsök!

Lekvárfőzés: Három tipp az egészséges élvezetekhez

Mindegy, hogy kenyérre, zabkására vagy palacsintába kanalazzuk: minden ínyencnek és gyümölcsimádónak érdemes befőznie a szezonális gyümölcsökből. És mi a legjobb benne? Természetes alapanyagokból, cukormentesen és fenntartható módon is készülhetnek ezek a finomságok.
Állni a létrán, szedni a szilvát, és be is kapni egyet-egyet közülük: a képről egy eldorádói nyári nap jut eszünkbe. A szilvaszedés sokunknak kedves gyerekkori emléke, amikor is sorra töltöttük meg érett gyümölccsel a vödreinket. Szinte mindegyik reggeliző asztalon ott van a lekvár, és a konyhatündérek receptgyűjteményéből sem hiányozhat. Mielőtt felkötnéd a kötényt, lenne még három befőzési tippünk számodra!

Három tipp a természetes alapanyagokból álló lekvár befőzéséhez

1. Érett gyümölcs a helyi termelőktől

A lekvárt a legjobb teljesen érett gyümölcsből főzni, mert ezek tartalmazzák a legtöbb természetes gyümölcscukrot, és ezért kevesebb plusz édesítést igényelnek. Szívmelengető érzés a szomszéd faluban szedett gyümölcsből dolgozni, ráadásul mindenképpen fenntarthatóbb, mintha szupermarketben vásárolt, importált gyümölcsöt vásárolnánk alapanyagnak.

2. Steril kicsi-közepes üvegek

A zselésítőcukormentes lekvár elkészítésénél fontos, hogy a lekvár teljesen steril üvegekbe kerüljön. Miért? azért, hogy a kibontott szilvalekvárunk a hűtőben akár egy hétig is eltartható legyen. A kicsi-közepes üvegek ideálisak a szingli-háztartásokban. Bontatlanul, sötét polcon tárolva pedig akár három hónapig is elállnak.

3. Zselésítőcukor alternatívák

Méz (nem vegán), kókuszvirág, nyírfacukor, agave, rizs- vagy datolyaszirup – ezek mind kiválóan alkalmasak a saját lekvárunk édesítésére. A besűrítéshez használj egyszerűen chia magokat vagy agar-agar port.

Egy szilvalekvár recept, amit érdemes kipróbálnod:

Hozzávalók (két közepes méretű befőttesüveghez):
  • 500 g érett szilva
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • fél citrom leve
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. datolya őrlemény
  • 1 tk. agar agar (körülbelüli irányérték: 500 gramm gyümölcshöz 1 tk. agar agar)

Elkészítés:

Sterilizáljuk az üvegeket: Ehhez tegyük őket 5 percre forrásban lévő vízbe, majd egy tiszta konyharuhán szárítsuk meg.
Készítsük elő a gyümölcsöket: Mossuk meg a friss szilvákat, vágjuk félbe, magozzuk ki, tegyük egy edénybe, és rakjuk fel főni őket.
Hámozzuk meg a friss gyömbért, vágjuk apró kockákra, és adjuk a gyümölcshöz, majd 30 percig főzzük az egészet alacsony lángon.
Fűszerezés és turmixolás: adjuk a gyümölcshöz a datolya örleményt, a fahéjat, a citromot, és egy botmixerrel turmixoljuk az egészet nem túl homogén masszává.
Sűrítés: Keverjük az agar agart a lekvárba (kihűlés közben sűríti be a lekvárt).
Kiadagolás: Még forrón töltsük üvegekbe a lekvárt, majd zárjuk le a steril üvegeket, és egy konyharuhával fedjük le őket.
Hagyjuk kihűlni, tegyük a megfelelő helyre, vagy azonnal együk meg. A kész lekvárt tároljuk hűvös, sötét helyen, felbontás után pedig a hűtőszekrényben.

Jó tudni:

A recept különböző gyümölcsökkel és fűszerekkel kombinálható, és tetszés szerint alakítható. Ha szükség lenne rá: környezetbarát folteltávolítót találsz a dm.hu oldalon.

Lekvárfőzés mint Happy Me Time

Egy jó zenei aláfestéssel igazi vidám, nyári élménnyé teheted a lekvárfőzést! Odaadással és örömmel készítve egyszerűen minden jobban sikerül. Mindegy, milyen lekvárt készítesz, élvezd a gyümölcsök illatát, ami megcsapja az orrodat, amikor azok elkezdenek rotyogni a lábasban. A lekvár fűszerezésénél és finomhangolásánál, valamint az üvegek felcímkézésénél és dekorálásánál is nyugodtan engedd szabadjára a kreativitásodat! Az elkészítéséhez sok örömöt, a lekvárhoz pedig jó étvágyat kívánunk!
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.