Lúgos élelmiszerek: van értelme fogyasztani őket, vagy csupán trendik?
A lúgos ételek virágkorukat élik, akárcsak a lúgosító kúrák. Egy szakértő elárulja, mi áll a lúgosító őrület hátterében.
A lúgos étrend rendkívül népszerű: lúgos porok, lúgosító kúrák, lúgosító fürdők, sőt még a lúgosító zoknik is pörögnek az interneten. Nos, igen, a tudatos táplálkozás mindenki számára fontos. De akkor most mindannyian tartsunk lúgosító böjtöt? Megkérdeztünk egy szakértőt, Jürgen Vormannt, a München melletti Ismaningban működő Prevenciós és Táplálkozástudományi Intézet vezetőjét,a sav-bázis egyensúllyal kapcsolatban:
Elvileg viszont a savak nem ártanak a testünknek – sőt még szükségünk is van rájuk: a bőrünk pH-értéke ugyanis optimális esetben 4,5-5,5 körüli érték között mozog, tehát a savas tartományba esik. „A gyomorban is savas környezet van jelen, ami fontos, hogy a táplálékot megfelelően meg tudjuk emészteni” – mondja a szakértő, Vormann.
De minden egyes évvel, amellyel öregszünk, kereken 1%-kal csökken a vese kapacitása. Ez a következőt jelenti: „Mivel a vesefunkció az életkor előrehaladtával csökken, és már nem vagyunk képesek a sav 100%-át kiválasztani, a szervezetnek máshonnan kell bázisokhoz jutnia, hogy semlegesítse a felesleges savat“ – mondja a táplálkozástudományi szakértő, Vormann. Ezeket a szervezet a csontokból szerzi meg.
Ezenkívül az egészséges szervezet a veséken és egyéb puffer-rendszereken keresztül – mint amilyen a légzés is – a vér pH-értékét állandó 7,4 körül tudja tartani. Tehát a felesleges savakat (és bázisokat is) a veséken keresztül választjuk ki.
1. Mi az a sav- bázis egyensúly?
Röviden: a sav-bázis egyensúly szabályozza a vérünk pH-értékét. A pH-érték skálája 0-tól 14-ig terjed. A 7 alatti szám savas pH-értéket jelent, a 7-nél magasabb pedig egy bázikus vagy lúgos pH-értéket. A megfelelő sav-bázis egyensúly a vér 7,4 körüli pH-értékének felel meg, tehát enyhén lúgos.Elvileg viszont a savak nem ártanak a testünknek – sőt még szükségünk is van rájuk: a bőrünk pH-értéke ugyanis optimális esetben 4,5-5,5 körüli érték között mozog, tehát a savas tartományba esik. „A gyomorban is savas környezet van jelen, ami fontos, hogy a táplálékot megfelelően meg tudjuk emészteni” – mondja a szakértő, Vormann.
2. A puffer rendszerek biztosítják a vér lúgosságát
Általában nincs szükségünk rendszeres bázikus böjtölésre, mivel az egészséges test a vesék és egyéb puffer rendszerek által a vér pH-értékét állandó 7,4 körüli szinten tudja tartani. A felesleges savakat és lúgokat a veséken keresztül választjuk ki.De minden egyes évvel, amellyel öregszünk, kereken 1%-kal csökken a vese kapacitása. Ez a következőt jelenti: „Mivel a vesefunkció az életkor előrehaladtával csökken, és már nem vagyunk képesek a sav 100%-át kiválasztani, a szervezetnek máshonnan kell bázisokhoz jutnia, hogy semlegesítse a felesleges savat“ – mondja a táplálkozástudományi szakértő, Vormann. Ezeket a szervezet a csontokból szerzi meg.
Ezenkívül az egészséges szervezet a veséken és egyéb puffer-rendszereken keresztül – mint amilyen a légzés is – a vér pH-értékét állandó 7,4 körül tudja tartani. Tehát a felesleges savakat (és bázisokat is) a veséken keresztül választjuk ki.
3. Mi a helyzet akkor, ha a szervezet elsavasodik?
Ha huzamosabb ideig több savat fogyasztunk, mit lúgot, az értelemszerűen túlsavasodáshoz, illetve acidózishoz vezethet a szervezetben. Ez azonban csak az idősebb, anyagcsere-betegségben – például vesebetegségben vagy cukorbetegségben – szenvedőket érinti.Az elsavasodás során a felesleges savak lerakódnak a kötőszövetekben. „A hosszantartó elsavasodás legrosszabb következményei a csontritkulás, a kötőszövetben végbemenő masszív elváltozások – amelyek a fájdalmat súlyosbíthatják –, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések.“ De még egyszer hangsúlyozzuk: egészséges emberek esetében a szervezet saját puffer rendszerén keresztül történő szabályozás nagyon jól működik, még nagyobb mennyiségű sav is kiválasztásra kerül, illetve az egyensúly helyreáll.
Az, hogy a pH-érték kibillen az egyensúlyból, fordítva is megtörténhet: amennyiben hosszútávon kizárólag bázikus élelmiszereket fogyasztunk, a vér pH-értéke megbillenhet, és erősen lúgossá válhat. Ennek ugyanolyan súlyos következményei lehetnek, mint az elsavasodásnak, de Vormann szerint ez nagyon ritkán fordul elő.
4. Lúgos és savas élelmiszerek
„A bázisok szinte kizárólag a zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő“ – mondja a szakértő. (Talán ezért szóba jöhet egy léböjtkúra …) A fehérjében gazdag élelmiszereket, tehát a húst és tejtermékeket, de a kenyeret is, savasan dolgozza fel a szervezet. Egyébként a zsírok és a cukor semlegesek – tehát se nem alkalikusak, se nem savasak. Ennek ellenére számtalan egyéb ok létezik arra, hogy lemondjunk a cukorról.Általánosságban érvényes: „Azért, mert valami savasan metabolizálódik a szervezetben, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy egészségtelen.” Például a teljes kiőrlésű kenyér: minél egészségesebb a kenyér, annál savasabb. A teljes kiőrlésű kenyér tehát nagyon egészséges és savas is egyben. Ebben az esetben fontos, hogy kiegyenlítsük a savasságot, így jobban tesszük, ha sajt és sonka helyett inkább salátát fogyasztunk a teljes kiőrlésű kenyérhez.
Azt is fontos tudni, hogy nem kell minden egyes étkezésnek lúgosnak lennie. A túlzott savasságot például ellensúlyozhatjuk heti egy-két salátanappal.
Melyek tehát pontosan a bázikus, és melyek a savas élelmiszerek?
A bázikus élelmiszerek közé tartoznak: a zöldségek, a saláta, a burgonya, a szójatermékek, a mandula, a gesztenye, a savanyú káposzta, a gyümölcs, az aszalt gyümölcsök, a zöldfűszerek, a fűszerek, a zöldség- és gyümölcslevek, valamint a gyógynövényteák. Savas élelmiszerek: a hús, a sajt, a vaj, a tojás, a hal, a fehérliszt(termékek), a lencse, a borsó, a jegestea, a limonádé, az alkohol.
Fontos: Az olyan intézmények szakértői, mint a Német Táplálkozási Társaság (DGE), nem javasolják a hosszú távú, kizárólag bázikus étrendet. Mint ahogyan a fenti listában is olvasható, ennek az az oka, hogy ebben az esetben kiesnek egyéb fontos és egészséges élelmiszerek.
Vagy másképpen fogalmazva: mint minden diéta, a tisztán lúgos étrend is hosszú távon tápanyaghiányt okozhat a szervezetben. „Mivel a fontos tápanyagokat csak kis mennyiségben lehet bevinni a szervezetbe, a hosszú távú bázikus diéta nem ajánlott” – mondja a DGE. Sokkal előnyösebb, ha változatosan és egészségesen étkezünk, és csak mértékkel fogyasztunk alkoholt, húst, cukrot és tejet.
5. Bázikus táplálékkiegészítés „Húsevőknek”
A hosszantartó bázikus kúrák tehát nem ajánlatosak. A szakértő, Vormann, a következőket ajánlja a mindenevőknek, vagyis azoknak, akik növényi és állati eredetű táplálékot is fogyasztanak: „Nem árthat, ha évente egy-két alkalommal tartunk egy két-három hónapos bázikus kúrát. Egyszerűen amiatt, mert a nyugati érkezési szokásaink következtében a savtúltengés valószínűsége rendkívül magas.“A szigorú bázikus kúránál sokkal fontosabb azonban az étrend hosszútávú megváltoztatása oly módon, hogy több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon. Aki már kiegyensúlyozottan étkezik, tehát sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, annak nem kell különösebben aggódnia a sav-bázis egyensúly miatt.