Mennyire egészséges a tej felnőttek számára?
Akne, csontritkulás és még bizonyos ráktípusok is: a tehéntej állítólag sokféle megbetegedésért felelős. Valóban ennyire ártalmas lenne a tej számunkra? Vessünk egy pillantást a tényekre.
Sok felnőtt nem képes a laktózt teljes mértékben megemészteni. Az is tény viszont, hogy a tejről és annak előnyeiről vagy az egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól szóló tanulmányok nemcsak pontatlanok, hanem ellentmondásosak is. És ennek gyakran egy oka van: a vizsgálatvezetők nem tudják megmondani, hogy az eredményeik kizárólag a vizsgálatban részt vett alanyok tejfogyasztásának köszönhetőek-e, vagy egyéb okok is szerepet játszanak.
Egy rangos svéd tanulmányban például megállapították, hogy a tejfogyasztóknál magasabb a halálozási kockázat. Ez egy megdöbbentő eredmény. Viszont a tudósok a tanulmány végén megjegyzik: „Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ez csupán a tejnek köszönhető.“
Ugyanis azok az alanyok, akik különösen sok tejet fogyasztottak, lényegesen kevesebbet is sportoltak, többet dohányoztak és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek. Tehát mi lehet az igazság? Nézzük meg részletesen a tudományos kutatások jelenlegi eredményeit:
Meg kell említeni viszont, hogy kizárólag a csecsemők képesek megfertőződni a kórokozóval, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Zur Hausen rákkutató és csapata, amennyiben lehetséges, a csecsemők szoptatását javasolja az első 12 hónapban, mivel az anyatejben lévő bizonyos cukrok védelmet jelenthetnek a kórokozókkal szemben.
Úgy tűnik, hogy a prosztatarák esetében is van összefüggés – de csak a napi 1,25 litert meghaladó tejfogyasztás esetében.
Egy rangos svéd tanulmányban például megállapították, hogy a tejfogyasztóknál magasabb a halálozási kockázat. Ez egy megdöbbentő eredmény. Viszont a tudósok a tanulmány végén megjegyzik: „Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ez csupán a tejnek köszönhető.“
Ugyanis azok az alanyok, akik különösen sok tejet fogyasztottak, lényegesen kevesebbet is sportoltak, többet dohányoztak és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek. Tehát mi lehet az igazság? Nézzük meg részletesen a tudományos kutatások jelenlegi eredményeit:
5 tény a tejjel kapcsolatban felnőttek esetében
1. Fontos-e a tej a növekedéshez?
A vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a gyerekeknek és kamaszoknak, akik isznak tejet, erősebb lesz csontozata, mint azoknak, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyasztanak. Ezenkívül a tehéntej fontos tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek éppen a növekedési fázisban játszanak szerepet. Gyermekek számára tehát a tudomány aktuális állása szerint a tej mindenképp egészséges. A felnőtteknek azonban, akiknél a csontnövekedés már befejeződött, nincs szükségük tejre – legalábbi ebből a szempontból.2. A tej fogyasztása fokozza a csontritkulás veszélyét?
Erre jelenleg nincs egyértelmű válasz. Kezdjük az elején: a kalcium jót tesz a csontoknak, állították évtizedekig. Ma már tudjuk, hogy a kalcium önmagában nem elég. Az egészséges csontokhoz D-vitaminra is szükség van. Viszont azokban az országokban, ahol kevés tejet fogyasztanak, sokkal kevesebben szenvednek a csontritkulás miatt. És ez még bonyolultabb: léteznek olyan tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy a fokozott tejfogyasztás felnőttkorban növeli a csonttörések kockázatát. Az ezzel kapcsolatos adatok viszont ellentmondásosak, és a feltételezés nincs egyértelműen bizonyítva.3. Visszavezethető az akne a túlzott tejfogyasztásra?
Számos megfigyelésen alapuló tanulmány azt sejteti: minél több tejet iszik valaki, annál magasabb lesz az akne kialakulásának kockázata. Viszont a kutatások során voltak jelentős módszertani hiányosságok és eltérések, ami megint csak azt jelenti: az összefüggés a tejfogyasztás és az akne között a tudomány jelenlegi állása szerint nincs egyértelműen bizonyítva. Aknés betegként azért érdemes lehet visszafogni a tejfogyasztást.4. Van összefüggés a rák és a tejfogyasztás között?
Harald zur Hausen, a Német Rákkutató Központ korábbi vezérigazgatója és csapata új típusú kórokozót talált a tehéntejben, a tejtermékekben és a szarvasmarha vérében. Az úgynevezett „Bovine Milk and Meat Factors” (BMMF) se nem baktérium, se nem vírus, és úgy tűnik, hogy „hosszú távon elősegítheti a rák (vastagbél- és mellrák) kialakulását” – írja a Német Rákkutató köpont. (DKFZ).Meg kell említeni viszont, hogy kizárólag a csecsemők képesek megfertőződni a kórokozóval, mivel az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Zur Hausen rákkutató és csapata, amennyiben lehetséges, a csecsemők szoptatását javasolja az első 12 hónapban, mivel az anyatejben lévő bizonyos cukrok védelmet jelenthetnek a kórokozókkal szemben.
Úgy tűnik, hogy a prosztatarák esetében is van összefüggés – de csak a napi 1,25 litert meghaladó tejfogyasztás esetében.
5. Mennyi tej fogyasztása biztonságos a felnőttek számára?
A Német Táplálkozási Társaság szerint általánosságban elmondható, hogy naponta 200-250 ml sovány tej vagy tejtermék, valamint 50-60 gramm sajt a megengedett felnőttek esetében, tehát 1 pohár tej naponta – a kávéban lévő tejhabot és a müzlire öntött tejet is beleszámítva. A gyerekek számára a napi maximális mennyiség 500 ml. Egyébként a fermentált tejtermékek kifejezetten pozitívan hatnak a bélre és a mikrobiomra. Kétség esetén tehát érdemes inkább a kefirt vagy a joghurtot választani, mint egy pohár tejet.Növényi italok tej helyett
Amennyiben csökkenteni szeretnénk a tejfogyasztását, manapság a laktózmentes alternatívák széles választéka áll a rendelkezésünkre, ahogy különféle tej helyettesítők egész sora kapható a dm-nél is. Bemutatunk négy növényi italt:Az alacsony kalóriatartalmú mandulatej:
A mandulatej a diófélék szerelmeseinek itala. Enyhén diós ízű és különösen alkalmas müzlihez és forró csokihoz. Kávéhoz viszont kevésbé, ugyanis kicsapódik.Cukrozatlan formában a mandulatej kalóriaszegényebb, mint a szója-, a rizs- és a zabital. Ezenkívül további előnye, hogy telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a vér lipid szintjére. A klímaegyensúly szempontjából ez a növényi alternatíva a termesztéshez szükséges magas vízigény miatt nem annyira előnyös. Ezenkívül néhány ember allergiás rá.
A tápláló szójatej:
A szójatej tökéletes helyettesítője a tehéntejnek, mivel szinte azonos tápértékkel rendelkezik. A szójatej például közel azonos mennyiségű fehérjét és nagyjából ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej.Sokoldalúan használható akár müzlihez, sütéshez vagy főzéshez, sőt, még habosítható is. Tipp: Ha nem szereted a szójatejet a kávéjában (valóban elég intenzív az íze), használj néhány csepp szójatejet a tejhabhoz, például rizstejjel a megfelelő keménységű állag eléréséhez. Mellesleg a dm-nél kapható szójaitalokat főleg európai szójából állítják elő, így nem annyira károsak az éghajlatra, mint a Dél-Amerikában előállított szójatermékek.
Az allergénszegény rizstej:
Az összes tejhelyettesítő termék közül a legkevésbé allergén a rizstej. Nem tartalmaz glutént – ezért ideális a cölikáliában szenvedők számára is. Viszonylag édes íze miatt különösen alkalmas főleg desszertekhez, tejpótlóként kávéba vagy egzotikus ételek készítéséhez.Hátrányok: A többi növényi alapú tejitallal összehasonlítva a rizstej jön ki a legrosszabbul a tápanyagtartalmát illetően, és sajnos rengeteg vizet használnak fel az előállításához. Ezenkívül a rizsben gyakran mutatnak ki egészségkárosító arzént is.
A környezetbarát zabtej:
A zab egészséges akár zabpehely, akár tej formájában. A zabtej a leginkább klímabarát alternatívája a tejnek. A mandula-, szója- vagy rizstejjel ellentétben a növényi italhoz használatos zab általában regionális termesztésből származik. Ezenkívül a zabnak csak kevés vízre van szüksége a növekedéshez.
A zabtej remek választás müzlihez vagy süteményhez, viszonylag könnyen habosítható, csak egyszerűen adj hozzá egy kevés szójatejet. Egészségügyi bónusz: tanulmányok alapján a zabitalban lévő magas béta-glükán csökkentheti a koleszterinszintet és megakadályozza a vércukorszint hirtelen megemelkedését – amivel megakadályozható az étel utáni sóvárgás.
A zabtej hátránya: kevés zsírt, szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, valamint gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.