Végre kezdődik a gombaszedő szezon a hosszú sétákkal a jó erdei levegőn! Ráadásul a gomba kiváló fehérjeforrás. Aki jól ismeri a fajtákat – és betartja a helyi előírásokat –, az rögtön begyűjtheti a vacsoraalapanyagot is. Mindazt, ami nem landol még aznap a serpenyőben, néhány egyszerű lépéssel szárítva tartósíthatjuk. A szárított gombából mennyei szószokat készíthetünk, de párolva is fogyaszthatjuk.

Mielőtt hozzálátnál a gyűjtött (vagy vásárolt) gomba szárításához, mindenképpen ellenőrizd a frissességét, különösen a vásárolt áruét: nem lehetnek rajta elszíneződések, és nem szabad, hogy kellemetlen szaga legyen. A champignon, a vargánya és a laskagomba alkalmasak szárításra, mert nem válnak rágóssá (nem úgy, mint a rókagomba!).

Gombaszárítás hat lépésben:

1. A gomba megtisztítása

Először tisztítsd meg a gombát, de semmiképp se vízzel tedd! Ugyanis ez meghosszabbítaná a szárítási folyamatot, és növelné a penészedés kockázatát. A gombafejeket egy gombakefével vagy konyhai papírtörlővel könnyedén letisztíthatod. A makacsabb szennyeződések pedig egy konyhakéssel eltávolíthatók, ha egyszerűen csak levágod a piszkos részeket.

2. A gomba felvágása

Most pedig feldaraboljuk a kiválogatott és megtisztított gombákat. A különösen nagy darabok 2-5 milliméter vastagságúak maradhatnak. Tipp: minél vékonyabbak a szeletek, annál gyorsabban megszáradnak.