Száríts gombát otthon!
Levegőn, sütőben vagy aszalógépben – ahhoz, hogy a gomba ne penészedjen meg a szárítás során, az alábbi dolgokra kell odafigyelned:
Végre kezdődik a gombaszedő szezon a hosszú sétákkal a jó erdei levegőn! Ráadásul a gomba kiváló fehérjeforrás. Aki jól ismeri a fajtákat – és betartja a helyi előírásokat –, az rögtön begyűjtheti a vacsoraalapanyagot is. Mindazt, ami nem landol még aznap a serpenyőben, néhány egyszerű lépéssel szárítva tartósíthatjuk. A szárított gombából mennyei szószokat készíthetünk, de párolva is fogyaszthatjuk.
Mielőtt hozzálátnál a gyűjtött (vagy vásárolt) gomba szárításához, mindenképpen ellenőrizd a frissességét, különösen a vásárolt áruét: nem lehetnek rajta elszíneződések, és nem szabad, hogy kellemetlen szaga legyen. A champignon, a vargánya és a laskagomba alkalmasak szárításra, mert nem válnak rágóssá (nem úgy, mint a rókagomba!).
Mielőtt hozzálátnál a gyűjtött (vagy vásárolt) gomba szárításához, mindenképpen ellenőrizd a frissességét, különösen a vásárolt áruét: nem lehetnek rajta elszíneződések, és nem szabad, hogy kellemetlen szaga legyen. A champignon, a vargánya és a laskagomba alkalmasak szárításra, mert nem válnak rágóssá (nem úgy, mint a rókagomba!).
Gombaszárítás hat lépésben:
1. A gomba megtisztítása
Először tisztítsd meg a gombát, de semmiképp se vízzel tedd! Ugyanis ez meghosszabbítaná a szárítási folyamatot, és növelné a penészedés kockázatát. A gombafejeket egy gombakefével vagy konyhai papírtörlővel könnyedén letisztíthatod. A makacsabb szennyeződések pedig egy konyhakéssel eltávolíthatók, ha egyszerűen csak levágod a piszkos részeket.2. A gomba felvágása
Most pedig feldaraboljuk a kiválogatott és megtisztított gombákat. A különösen nagy darabok 2-5 milliméter vastagságúak maradhatnak. Tipp: minél vékonyabbak a szeletek, annál gyorsabban megszáradnak.3. Gombaszárítás a levegőn
Aki a gombát egyszerűen, gépek használata nélkül szeretné szárítással tartósítani, annak egy száraz, meleg és jól szellőző helyiségre lesz szüksége. Vigyázat: magas páratartalmú térben nem fog megszáradni a gomba! A levegőn szárítás türelemjáték, akár 3 napot is igénybe vehet a gomba nedvességtartalmától, a szeletek vastagságától és a környezet klímájától függően. Így készül:- Terítsd szét a szeleteket egy tálcán vagy sütőtepsin, tedd ki a szabadba, és napi egy-két alkalommal forgasd meg őket.
- A gombaszeleteket fel is fűzheted egy cérnára, és felakaszthatod valahová.
- Fontos: egyik módszernél sem szabad egymáshoz érniük a szeleteknek, különben megpenészedhetnek.
- Esténként hozd be a gombákat, mert az éjszakai és a kora reggeli nedves levegő nem tesz jót nekik.
- Kert és balkon híján szárítsd a gombát meleg, száraz és jól szellőző helyiségben, például az ablak mellett vagy a spájzban.
4. Gombaszárítás sütőben
Gyorsabb, viszont több energiaráfordítást igényel a gomba sütőben szárítása. Ez a metódus ideális nagyobb mennyiségű gomba szárítására, és egy relatív gyors száradást tesz lehetővé, körülbelül 2-5 óra alatt. Ahogy a beltéren való szárítás esetében, úgy ennél az eljárásnál is intenzív gombaillattal lehet számolni. Ez a lényeg:- Sorakoztasd az előkészített gombákat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- A sütőt melegítsd fel 40-50 Celsius-fokra (légkeveréses funkción). Támaszd ki a sütő ajtaját egy fakanállal annak érdekében, hogy a nedves levegő ki tudjon szállni.
- A szeleteket rendszeresen – tehát körülbelül óránként egyszer – fordítsd meg.
- Ha azt látod, hogy a gombaszeleteken nedvesség keletkezik, akkor rendszeresen itasd fel róluk egy száraz konyhai papírtörlővel.
5. Gombaszárítás aszalógépben
A gomba és a gyümölcs tartósításának legegyszerűbb módja az aszalógépben való szárítás. A ventilátoros levegő keringetésének, valamint az egyenletes hőeloszlásnak köszönhetően valószínűleg ez a leggyorsabb és legkímélőbb szárító eljárás.A gomba ezekben a berendezésekben is 40-50 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, 2-6 óra alatt szárad meg teljesen. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten zajlik a szárítási folyamat, annál kímélőbb, és a gomba íze is jobban megmarad.